2015 m. liepos 1 d., trečiadienis

Kaune nuaidėjo 90 - oji Dainų šventė

Publikuota Kaunotautininkas.lt
Virginija Maksvytytė
2014 m. liepos 02 d. 22:44

Šį  šeštadienį, 2014 m. birželio 28 d., Kauno Dainų slėnis prisipildė muzikos garsais. Prieš 90 metų čia įvyko pirmoji Dainų diena, į kurią susirinko atlikėjai iš visos Lietuvos. Tuo metu surengta Dainų diena buvo tam tikras iššūkis jaunai valstybei bei proga pasididžiuoti Lietuvos istorija ir kultūra, o pati Dainų šventė tapo Lietuvos ir jos žmonių vienybės simboliu. Lygiai kaip ir prieš devyniasdešimtmetį Kaune suskambo lietuviškos dainos iš Plungės, Radviliškio, Marijampolės ir kitų miestų bei miestelių. Tiesa, pirmoji Dainų diena tada įvyko ne Dainų slėnyje, bet Parodų aikštėje, kur susirinko 86 kolektyvai. Šiandien Dainų slėnis šiam renginiui buvo pasipuošęs: sutvarkyta aplinka ir išmarginti tautinės juostos raštais į šį slėnį vedantys laiptai. Įdomiai papuošti laiptus sugalvojo neseniai Kaune vykusio gatvės festivalio „Nykoka“ dalyviai. Kaip ir pati juosta, tokios pat pat buvo margos ir gražios šio renginio dainos, sukvietusios jų pasiklausyti šimtus kauniečių ir miesto svečių. Dainų šventės 90-mečio proga čia susirinko beveik 3000 tūkstančiai atlikėjų, kurie sudarė 80 įvairiausių chorų iš 27 Lietuvos miestų. Šį kartą Lietuvoje vykstančią Dainų šventę nusprendė aplankyti ir choras „Kamer“ iš Latvijos. Renginio metu tai pat pasirodė 14 šokių kolektyvų, kurie užbūrė susirinkusius žiūrovus plastiškais šokio judesiais. Kauniečiai galėjo didžiuotis, kad šioje šventėje iš 34 dirigentų pusė buvo iš jų miesto. Taip pat šioje šventėje dalyvavo Kauno pučiamųjų orkestras „Ąžuolynas“. Dainų šventės pirmame renginyje nuskambėjo 35 dainos. Renginio metu susirinkusiems atlikėjams ir svečiams buvo perduoti LR prezidentės Dalios Grybauskaitės, LR Ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus, LR Kultūros ministro Šarūno Biručio sveikinimai. Dainų šventės 90-mečio pirmajame renginyje ant aukuro buvo įžiebta amžinoji ugnis, kurią, lydimas Kauno pučiamųjų orkestro „Ąžuolynas“ bei jaunųjų šokėjų, uždegė Lietuvos liaudies kultūros centro direktorius Saulius Liausa. Iškilmingai įžiebus ugnį, Dainų šventės pradžią paskelbė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, buvo sugiedotas Lietuvos valstybės himnas.
 
Dainų šventė tai ne vien gražus renginys. Ji kiekvienais metais suburia lietuvius tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Ne veltui UNESCO pripažino Latvijos, Estijos ir Lietuvos Dainų švenčių tradiciją ir simboliką, žmonijos žodinio ir nematerialaus paveldo šedevru. Lietuvoje Dainų šventė tai savotiškas laisvės, laimėtos kovos už nepriklausomybę ir vienybės simbolis. Tą pabrėžė ir LR prezidentė Dalia Grybauskaitė savo sveikinime Dainų šventės dalyviams linkėdama, kad Dainų šventė taptų bendrystės ir pasididžiavimo savo šalimi simboliu.
 
„Būtent Kaune prieš 90 metų surengta tuometinė Dainų diena jaunoje mūsų valstybėje skambėjo kaip laisvė būti drauge ir kartu didžiuotis savo Tėvyne, jos istorija ir kultūra. Dainų šventė tapo Lietuvos ir jos žmonių vienybės simboliu. Dainuodami išgyvenome sudėtingus istorinius lūžius, kartu su daina atradome stiprybės kovoti dėl laisvės, daina sustiprino mūsų kelią į nepriklausomybę. Linkiu visiems jums, kad Dainų šventė būtų kupina bendrystės ir ypatingos nuotaikos, kad ji įkvėptų visa širdimi tikėti Lietuva ir didžiuojantis ištarti: „čia – mano namai“. – tokie žodžiai nuskambėjo Dalios Grybauskaitės sveikinime.
 
Dainų šventė, praūžusi Kaune, persikėlė į sostinę, kurioje dainos netils iki pat Liepos 6 d.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą