2015 m. liepos 1 d., trečiadienis

Ko nepasakė V. Landsbergis ir KAM atstovas?

Publikuotas Kaunotautininkas.lt
Marius Jonaitis
2014 m. sausio 20 d. 21:56

2014 m. sausio 18 d., 14-17 val. Kauno miesto savivaldybės Didžiojoje salėje, Laisvės al. 96 vyko Atlanto sutarties Lietuvos bendrijos kartu su Mykolo Romerio universitetu organizuojama diskusija, skirta Lietuvos narystės 10-mečiui. Diskusijos tema - Grėsmės nacionaliniam saugumui ir NATO vaidmuo jas valdant.
Dalyvavo garbūs asmenys: Prof. Vytautas Landsbergis; Žilvinas Tomkus, Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos Tarptautinių ryšių ir operacijų departamento direktorius; Doc. dr. Arvydas Survila, Mykolo Romerio universitetas; Dr. Audrius Skaistys, LATA pirmininkas, Mykolo Romerio universitetas ir LATA valdyba. Buvo diskutuojama šiomis temomis:
 
1. NATO plėtros reikšmė užtikrinant bendrą Baltijos regiono saugumą.
 
2. Bendradarbiavimas ir sąveikumas užtikrinant NATO tikslus.
 
3. Lietuvos nacionalinio saugumo užtikrinimas ir NATO vaidmuo.
 
Diskutuojant turėjo būti vertinamas politinis, teisinis ir strateginis aspektas.
 
Atvykau kiek pavėlavęs ir pataikiau į tą tarpsnį, kai V. Landsbergis rėžė labai ilgą kalbą. Kažko naujo ir netikėto nepasakė - daug prisiminimų, kaltinimų Rusijai ir jai, pasak jo, dirbantiems politiniams oponentams. Savaime suprantama, jog kliuvo ir žemės gynėjams. Va šitoje vietoje pastebėjau keistą logiką. Ponas Landsbergis nemato nieko blogo Lietuvos žemės rinkos atvėrimui visiems, bet labai kritiškai vertino vos ne parduotus Didžiosios Britanijos vamzdynus „Gazprom“ ir supeikė T. Bleiro pasakymą, jog „Koks skirtumas iš kur pinigai ateina“. Lietuvos pelną nešančius objektus ir resursus reikia kuo greičiau išparduoti, o Britanijos saugoti jų nacijai? Na, čia jau akivaizdus nenuoseklumas.
 
Dar užkliuvo nuolat akcentuojamas Rusijos informacijos karas. Taip, jis vyksta, aš to neneigiu, bet kodėl neminimas toks pats informacinis puolimas ir iš Vakarų? Anglosaksų (JAV ir JK) kultūrinė įtaka šiandien labiau veikia mūsų protus nei rusiškoji. Neadekvatu yra minėti vieną ataką, ignoruojant kitas, nesvarbu, jog atakuoja sąjungininkas - grėsmės turi būti įvardinamos, nes bet koks tapatybės įtakojimas iš šalies jau yra grėsmė.
 
Buvo šnekama apie Rusijos šnipus. Taip, tai faktas, bet kodėl nekeliami klausimai dėl E. Snowdeno atskleistų faktų ? Ar Lietuvos nacionaliniui saugumui tai nekelia pavojų? Jei ne saugumui, tai bent orumui.
 
Generolas Milevičius (?) iškėlė klausimą, kodėl Lietuvos kariuomenė, skaičiumi, nuolat mažėjo, nors lėšos buvo panašios. Prof. Landsbergis pakomentavo, jog jis tai žino, bet kalną nukreipė į partinę jo ir socdemų partijų konfrontaciją. Nors 2008 -2012 metų KAM ministrė buvo jo bendrapartietė Rasa Juknevičienė.
 
Pagal pono Landsbergio kalbas galiu pareikšti, jog jis atstovauja Vašingtono - Londono - Izraelio politinę liniją, jų interesus. Todėl natūralu, jog Lietuvos saugumą jis manosi išsaugosiantis tik tenkindamas jų geopolitinę valią. Iš dalies jis teisus - taip, kol esam reikalingi NATO, tol Rusijos tankai čia nevažinės, mes galim atlikti tam tikrą savo rolę (palaikyti agresinius JAV planus tiek politiškai, tiek ir kariškai) už formalios nepriklausomybės išlaikymą.
 
Man tai yra priimtina, nes manęs nedomina teisingumas kitų tautų atžvilgiu, o tik savo tautos interesai. Todėl palaikau Lietuvos narystę NATO, bet manau, jog derėtų svarstyti ir kitus variantus. Tuo labiau, jog geopolitika kinta nuo vienpolio (JAV) iki daugiapolio. Persiskirstymas vyksta šiuo metu ir gali užtrukti, tačiau pamąstyti būtų sveika.
 
Kadangi narystė NATO atitinka, bent jau kol kas, tautinius interesus, norėčiau mestelti akmenuką į V. Landsberio remiamą ES projektą, kuris yra žalingas mums kaip valstybei ir etnosui. Jos vienas iš „pliusų“ - laisvas asmenų judėjimas, tampa mūsų minusu.  2001 - 2012 metų emigracijos statistika rodo, jog tuo metu iš Lietuvos oficialiai emigravo 471562 Lietuvos Respublikos piliečiai. Kaip žinoma, yra dar ir neoficiali statistika - išvykę to nedeklaravę. Tai - daugiausia jauni žmonės, kurie karinės agresijos metu galėtų ginti savo šalį. Bet tuo metu jie uždarbiaus užsienyje. Tas klausimas buvo nekeliamas, matyt nesvarbus, kaip reiškinys, veikiantis Lietuvos nacionalinį saugumą. Bet šis faktas puikiai atsako generolui Milevičiui į jo klausimą.
 
KAM atstovas Žilvinas Tomkus pasakė tradicinio pobūdžio kalbelę, kuri visiškai neįstrigo, nes nebuvo nieko konkretaus, bet pavyko man jam užduoti du klausimus.
 
Pirmas mano klausimas gimė iš jo kalboje paminėtos NATO oro policijos, kuri turi saugoti Baltijos šalių oro erdvę. Žinau, jog būna 4 naikintuvai, bet pasidomėjau kokia situacija su priešlėktuvine gynyba. Žinau, jog 2006 metais kariuomenėje labai stigo Stingerių, o ir pati ginkluotė buvo pasenusi ir Švedijos karalystės suaukota. Mano, kad ir neprofesionaliomis, akimis žvelgiant nuo oro atakų iš oro yra nepasirengta, todėl klausiau kokia pažanga nuo to meto KOP oro gynybos batalionas padarė. Atsakymas buvo paprastas - nežinau. Žmogus kiek pasimetė gavęs tokį klausimą. :)
 
Antrą klausimą uždaviau apie Šaulių sąjungą. Kaip žinia, ji dabar yra pavaldi KAM, o jos metinis biudžetas smarkiai susiaurėjo. Veiklos taip pat nelabai yra, daugiau paradinė ir proginė. Todėl paklausiau kokią funkciją Lietuvos gynyboje turi sukarintos piliečių organizacijos? Atsakymas aptakus - „Taip, piliečiai svarbūs, jie gali...“ ir taip toliau.
 
Galiausiai trumpai pasisakė LATA pirmininkas Audrius Skaistys. Pavyko ir jam užduoti klausimą. Jis buvo toks: „Nemažai geopolitikų teigia, jog JAV ir jai draugiškos ES šalys praranda savo pozicijas. Iranas, Sirija, o dabar ir Ukraina. Prancūzijoje realius šansus laimėti turi Le Pen, kuri atvirai žada bendradarbiauti su Putinu ir jo Eurazijos projektu. Vokietija taip pat gali norėti išsivaduoti iš JAV karinių bazių, o ir atskleistas Merkel šnipinėjimo skandalas draugiškumo nepridėjo. Kokia garantija, jog nesusiformuos Maskvos-Berlyno-Paryžiaus ašis ir neįsibėgės Eurazijos projektas? Ir kokia mūsų NATO vizija, žinant, jog JAV savo dėmesį iš Europos kreipia į Rytų Aziją?
 
Atsakymas buvo lakoniškas, jog tie pralaimėjimai yra laikini ir rimtesnės geopolitinės įtakos nepadarys.
Viską apžvelgus galiu pareikšti, jog nieko naujo nesužinojau. Galbūt renginio tikslas buvo kitoks nei informuoti visuomenę ir ją įtraukti į diskusijas. O gal tiesiog reikėjo padaryti renginį, užsidėti pliusiuką ir gyventi linksmai toliau. O gal tai tiesiog rinkiminės kampanijos dalis, mobilizuoti vienos partijos elektoratą. Arba viskas viename. :)
 
Aš tikrai labai pasigendu rimtesnės diskusijos ir analizės apie Lietuvos ateitį. Tiek vidinę, tiek ir geopolitinę. Vietoje to, girdžiu jau pabodusias ir paranojiškai skambančias klišes, daug tuščių žodžių, o valstybė ir ją kurti turinti tauta traukiasi akyse.
Tad jei niekas iš šalies nieko nepasiūlo, gal reikia telktis ir patiems organizuoti diskusijas, kuriose būtų įmanoma išgirsti kažką vertingo? Galbūt ten „sugromuluosim“ vertingas idėjas mūsų tautai?
 
Mielai lauksiu diskusijų ir vertingų pasiūlymų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą