2015 m. liepos 1 d., trečiadienis

Laimos Tubelytės - Kriukelienės paroda „Lietuvos istorija drobėse“

Publikavo Kaunotautininkas.lt
Virginija Maksvytytė
2014 m. liepos 16 d. 14:51

Liepos 3 dieną Kauno įgulos karininkų ramovėje buvo pristatyta dailininkės Laimos Tubelytės-Kriukelienės darbų paroda „Lietuvos istorija drobėje“. Šis renginys ir dailės darbai buvo skirti Liepos 6-osios, Valstybės dienos proga. Laimos Tubelytės-Kriukelienės paveiksluose atsispindėjo įvairios Lietuvos istorijos meninės interpretacijos, vaizduojamas Lietuvos valdovas Mindaugas, svarbūs viduramžių Lietuvos įvykiai, žmonės. Parodą Kauno karininkų ramovėje pristatė Kauno įgulos karininkų ramovės viršininkas majoras Donatas Mazurkevičius. Joje buvo susirinkę ir dailininkės artimieji – dukros ir vyras. Renginio metu skambėjo kanklėmis atliekami kūriniai. Dailės kūrinių parodą „Lietuvos istorija drobėje“ Kauno įgulos karininkų ramovėje bus galima aplankyti iki pat rudens.
 
Menas – būdas įtvirtinti istoriją ir savo būtį
 
Parodos „Lietuvos istorija drobėje“ atidarymo metu kalbėjęs Kauno įgulos karininkų ramovės viršininkas majoras D. Mazurkevičius tvirtino, kad valstybių sienos šiandieną yra trapios, pati istorija yra trapi, tačiau kai nutyla mūšis ir įsivyrauja taika, yra reikalinga savo šalies tapatybę išlaikyti gyvą žmonių sąmonėje, įprasminti žymenimis. Tam padaryti pasitelkiama knyga, filmas, teatras, muzika ir dailė. Menas geriausiai įtvirtina tautos sąvoką žmonių atmintyje, todėl kurti, remiantis, savo šalies pasaulėjauta, reikia kasdien, nes lietuvių tauta, kaip ir kitos pasaulio tautos, dar nebaigė formuotis.
 
Pasak parodoje kalbėjusios dailininkės L. Tubelytės-Kriukelienės, kiekvienas mylintis Lietuvą ir jos istoriją, savaip įprasmina tai savo darbais.
 
„Visi iš mes įprasminame savo darbais Lietuvą, jos grožį. Vieni tai daro kasdieniniais darbais, kiti auklėdami vaikus, treti slaugydami ligonius, dar kiti – mokslinėje, meninėje, sportinėje veikloje. Veiklų yra labai daug ir kiekviena ji įgauna prasmę tada, kai žmogus turi pagrindinį tikslą – skleisti gėrį, grožį, tiesą. Kitaip sakant, kurti gerovę. Kiekvienas žmogus čia turi savo kelią, o mano kelias yra dailė“ – parodos „Lietuvos istorija drobėje“ atidarymo metu kalbėjo dailininkė L. Tubelytė-Kriukelienė.
 
Paveikslų autorė nesiryžo pasakoti apie kiekvieną kūrinį atskirai ir kalbėti apie tai, kiek jis gali būti artimas praeities įvykiams. Pasak dailininkės, tai profesionalių istorikų darbas, o jos, kaip menininkės, tikslas buvo pažadinti patriotinius jausmus, kad galbūt kas nors apsilankęs jos darbų parodoje, namuose atsivers Lietuvos istorijos monografiją, perskaitys istorinį romaną.
 
Nelengvas kelias
 
L. Tubelytė-Kriukelienė dailės pedagogės specialybę įgijo ŠU. Vėliau pedagoginį darbą dirbo Dusetų K. Būgos vidurinėje mokykloje, Zarasų meno mokykloje, Utenos kolegijoje. Visą savo laisvalaikį dailininkė skiria tapybai. Per trisdešimt metų L. Tubelytė-Kriukelienė dalyvavo daugybėje grupinių ir autorinių parodų visoje Lietuvoje. Jos tapybą teigiamai vertina istorikas E. Jovaiša ir profesionalūs dailininkai.
 
L. Tubelytė-Kriukelienė tapyti istorine tematika pradėjo prieš gerą dešimtmetį. Prieš tai dailininkė kūrė įvairias abstrakcijas, natiurmortus, peizažus, artimųjų portretus. Menininkė tapė įvairias kompozicijas gyvenimo prasmės, amžinybės temomis. Kaip pati L. Tubelytė-Kriukelienė teigė, kad eiti Lietuvos istorijos keliu nėra lengva, tam reikėjo ir susikaupti, ir pasiruošti, palaukti, kol užaugs dukros. „LDK I-asis statutas“ tapo parodos „Lietuvos istorija drobėje“ įžanga. Dailininkė viliasi, kad žadinti savo paveikslais lietuvių patriotinius jausmus pavyks ir ateityje.
 
Kauno įgulos karininkų ramovės vadas majoras D. Mazurkevičius pripažino, kad dailininkas, kuris tapo istorine tematika, privalo jausti didelę atsakomybę, nes interpretuoti istoriją sunki užduotis, juolab kad kuriant Lietuvos istorijos paveikslą, reikia akcentuoti liudijančius tiesą istorijos taškus, kurie užtvirtintų lietuvio tapatybę, nes šiandien įmanomi skirtingi Lietuvos istorijos vertinimai. Tą puikiai supranta ir parodos „Lietuvos istorija drobėje“ autorė L. Tubelytė-Kriukelienė, kuri tapydama savo darbus, remiasi ne tik fantazija, bet ir istoriko E. Jovaišo darbais, daug bendrauja su istorikais, skaito to meto dokumentus.
 
Paklausta L. Tubelytė-Kriukelienė, kodėl renkasi tapyti tokia nelengva tema tik šyptelėjo ir atsakė, kad eiti visų pramintais takais paprasčiausiai nėra įdomu.
 
„Man visada įdomu tai, kas sunku. Eiti plačiu keliu yra saugu, bet neįdomu. Turbūt tai priklauso ir nuo amžiaus. Mano dukra architektė-dailininkė ir šiuo metu tapo tą patį, ką tapydavau ir aš būdama jos metų: natiurmortus, peizažus. Bėgant laikui pajunti didelę meilę Lietuvai, savo šeimai. Pažiūrėkite, domėtis savo genealoginiu medžiu dažniausiai pradedama tai pat brandesniame amžiuje. “ – apie savo pasirinkimą tapyti istorine tematika „Vorutai“ pasakojo dailininkė.
 
Menininkė parodos metu prasitarė turinti naujų minčių ir viliasi, kad paroda „Lietuvos istorija drobėje“ nebus paskutinė skirta Lietuvos praeičiai. L. Tubelytė-Kriukelienė ateityje mano, kad pavyks nutapyti Oršos mūšį. Ar tai bus paskutinis darbas dailininkės pasirinkta tema, kol kas lieka paslaptimi, nes ir pati menininkė to pasakyti negali.
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą